Friskis&Svettis renoverade sitt gym på Eriksberg under 2023, vilket innebar en stor ombyggnation samt uppdatering av gymmet med utrustning från Apirosport. Vi har pratat med Lina Lind, Träningsansvarig Friskis, om hur de ser på samarbetet, vad de tagit in för utrustning och vilka trender de ser är på väg uppåt.

Härligt med nytt! Vilken ny utrustning har ni tagit in?

Det som sticker ut extra är fokuset vi lagt på att ta in lyft- och styrkeplattformar och utrustning från Nautilus och Ulteron. Tidigare har vi inte haft så mycket fria vikter. Varför vi valt att ta in mer av detta nu är då vi sett en ökning i behov och önskan om det. Träning med fria vikter har blivit mer och mer populärt, i alla åldrar. Även bland kvinnor och äldre. Det är helt enkelt en större grupp nu än förr som tränar styrketräning eller cross-fit style. 

Vad är det bästa med den nya utrustningen? 

Det finns ju massor som är bra. Den är väldigt stilren, den är snygg. Maskinerna är också jättebra. Det har tidigare varit tråkigt att träna ben men nu när vi har hack squat och benpress har det blivit roligt igen. Maskinerna är enkla att träna i och att göra rätt i. Gällande styrkemaskinerna har vi tagit in en blandning mellan Nautilus Inspiration och Nautilus Impact som är olika i storlek. Det är väldigt bra att det finns en större och en mindre variant så att man kan blanda efter behov och kombinera på ett bra sätt. Nu har vi dem på flera anläggningar och de känns väldigt bra och det är ju kul att det blivit så lyckat. Sedan är lyftplattformarna väldigt snygga och de gör ett stort intryck. Det svarta ser så stilrent ut. Man blir inspirerad när man kommer in och ser detta. Verkligen ett lyft. 

Lina Lind,
Friskis & Svettis Eriksberg

Vad har ni fått för feedback av motionärerna? 

De är jättenöjda, de tycker att allt det nya har blivit jättebra. Vi har tidigare varit på två våningar och har nu flyttat ner maskinerna från ovanvåningen så helheten har blivit bättre och mer genomtänkt. Man slipper springa upp och ner i trapporna. Det är nu stort på nedanvåningen och här finns så gott som allt. De är glada att vi tagit in nytt och att vi lyft den delen som varit lite eftersatt (fria vikter). Det har ju funnits innan också men inte i samma utsträckning. Så det är bara positivt!

Ni har fått många positiva kommentarer kring era nya Half Rack med lyftplattform från Nautilus. Berätta mer! 

Ja! Det har vi verkligen fått. Och det är något vi planerar ska finnas på alla våra gym framåt. I större eller mindre utsträckning beroende på målgrupp. Nu har vi till och med en styrkelyftarklubb som tränar hos oss och då är det ju optimalt att kunna erbjuda detta. Vi har nu allt för alla som tränar från elitnivå till pensionärer och fysioterapi. Alla mellan elit och de som vill träna för att må vardagsbra kan träna hos oss. 

Vad är viktigt för er när ni väljer leverantör av gymutrustning? 

Att det finns ett bra urval av utrustning. Och så klart ett bra samarbete och bra kommunikation. Att den leverantör man väljer är närvarande genom hela processen och även efter med service och som bollplank etc. Vi är jättenöjda med Apirosport. Vissa leverantörer är svåra att få tag i efter sälj. Här har vi bra samarbete även efter installation med lättillgängliga kontaktpersoner för att få allt att rulla på framåt. Det är viktigt med en bra och jordnära relation i kombination med en stark gemensam målbild. Vi vill ju kunna ha våra maskiner och vår utrustning länge och då krävs ett fungerande samarbete. Ofta jobbar vi med korta deadlines och då är det viktigt att leverantören kan ha saker hemma. Självklart är det ju också viktigt med bra priser. 

Vilken utrustning på era gym i Göteborg ser ni är mest populär? 

Det är lite olika. Dels är det ju nu de nya maskinerna vi tagit in – det är alltid kul med nytt. Trappmaskinerna från StairMaster är väldigt populära. Det är något vi inte alltid haft så de är uppskattade. Sedan är det ju de fria vikterna. Riggarna och HIIT bikes är också väldigt populära hos alla. HIIT Bikes används av alla, även av de äldre då de även ger bra koordinationsträning. De är bra för de är väldigt hållbara och stabila i all sin enkelhet. 

Hur har era motionärers träningsvanor och träningssätt förändrats under de senaste åren? 

Det är mycket mer fokus på den fria träningen och tyngre lyft än tidigare. Crossfit-vågen har tagit folket med storm. Så även om man inte är med i en Crossfit-klubb så kör man gärna träning inspirerad av detta. Det har blivit hårdare träning. Nu är det lite mer atletiskt i alla åldrar. Samt att gymmet växer mer och mer. Från allra första början för längesedan var det ju jympa som gällde så det har hänt mycket. Om man ser på det stora hela har gym blivit en sport i sig. Att folk pratar om det som att ”det är mitt fritidsintresse” har blivit mer och mer vanligt. Nu frågar man vilket gym går du på snarare än vilken sport kör du. 

Vilka trender tror ni kommer 2024 och vilka har vi redan sett som ni tror kommer hålla i sig? 

Just nu utvecklar vi ju mycket av det vi har men vi har märkt att yoga och den typen av träning vuxit senaste tiden och vi ser att det kommer fortsätta utvecklas. Förr hade vi så kallad seniorgympa. Idag har vi snarare olika pass i olika tempon. Träning ska vara för alla oavsett nivå och intensitet. Exempelvis har vi nu ett pass som heter Skivstång Soft. Vi ser att träning i lugnare tempo och rörlighetsträning har ökat och fortsätter att öka. Måbra-träning är på uppgång. 

Vad anser ni är det viktigaste för att locka samt behålla medlemmar? 

Vi jobbar en del med olika erbjudanden. Som förening har vi ju en del att förhålla oss till kring exempelvis priser. Det viktigaste är att lyssna på våra medlemmar. Vilka pass efterfrågas, vilka är fulla och vilka borde vi lägga in fler av? Vi kan ju inte alltid köpa nya saker men vi kan se till att vi har hel och ren utrustning. Det handlar om service och att man ska känna sig välkommen. Ett helt och fräscht gym är essentiellt för att skapa den känslan. Det är viktigt att personalen är trevlig och tar hand om medlemmarna. Vi har många stammisar och en del tränar för den sociala aspekten. Så det är viktigt att värna om sammanhållningen. 

Vad är ert bästa tips för att hålla träningsglädjen uppe och kontinuerlig? Hur kan ni och era branschkollegor uppmuntra till detta? 

Det är ju lite klyschigt men det vi kör hårt på är ju att det ska vara kul att träna! Nu är många igång med nyårslöfte om att träna mer och det håller oftast fram till mars. Vill man hålla motivationen uppe och fortsätta träna efter det gäller det att hitta något som man tycker är roligt och som man längtar lite efter. Så att man gör det för att man vill och för att man får ut något av det och inte bara för ett nyårslöfte. Det gäller att personalen är lite uppmärksam och kan guida medlemmen till vad de behöver utifrån mål och önskan, kanske tipsa om olika övningar, pass eller träningsformer. Sedan är så klart atmosfären jätteviktig. Är den bra trivs folk och då kommer man tillbaka. Men det viktigaste är att få in träningen som en del i ens vardagsrutin oavsett vad man har för förutsättningar. Det krävs en del disciplin och övning men när träningen sker på rutin kommer det hålla längre. Vi har ju medlemmar som aldrig har tränat förr som i princip tror att man ska dö när pulsen ökar och man svettas så det är viktigt att fånga upp de nya och utbilda dem för att få dem bekväma i gymmet och få dem att fortsätta. Vi har några PTs som jobbar mycket med samtal först innan man ger sig ut i gymmet.

Till sist en kommentar från Linnea Olsson, Sales Apirosport:

”Vi är jätteglada för det fina samarbete som vi har med Friskis & Svettis Göteborg. Det är otroligt roligt att få vara med i denna typ av projekt från planeringsstadie till installation och att sedan få se gymmet fullt av träningsglada motionärer. Ur mitt perspektiv som kontaktperson för Friskis & Svettis är det av stor vikt att vara med även efteråt och följa upp tillsammans med personalen kring hur utrustningen tagits emot av motionärerna och om det finns något mer jag kan göra för både Friskis och deras motionärer så som exempelvis ytterligare produktgenomgång eller för att besvara frågor.”